X

Česta pitanja

i odgovori na njih

Mehanizmi kontrole rada Fonda?

Postoje 3 mehanizma zadužena da Tim za Decu funkcioniše na sledećem nivou donacija u Srbiji.

vzPre nego što ukažemo na njih, pročitajte obraćanje osnivača Trčanje.rs Veroljuba Zmijanca: Veoma sam svestan zloupotreba novca koji su ljudi uz najbolje namere podržali različite fondacije i projekte. Dodatno, imao sam prilike da kao aktivista u sektoru koji se bavi projektima za mlade i sport od 2009 godine, uvidim sve nedostatke sistema koji omogućava da se sredstva iz budžeta troše nenamenski ili sa jako slabom efektivnošću programa koji se finansiraju. U više navrata sam pisao o tome. Moj dosadašnji rad u oblasti trčanja u Srbji bio je takav da smo stalno uvodili nove pristupe rada u trčanju: osnovali smo prvi magazin o trčanjuprvi trkački klub,školu trčanja, online trkačku akademijukamp, prvu biznis trku... Mnogo puta su nam rekli "Nije ti ovo Amerika", ali mi smo ipak svašta nešto novo doneli u Srbiju i doprineli da trčanje kao trend aktivnog života postane dostpuno svima. Sada je red da uradimo sledeći veliki korak i to za našu decu, osnujemo Trčanje.rs Tim za Decu i kreiramo modernu i sigurnu platformu za uspešno funkcionisanje Fondacije.

Da bi svi bili 100% sigurni i zadovoljni, uvodimo 3 mehanizma kontrole rada Trčanje.rs Fonda za decu i mlade. To su: 

Transparentnost

Totalna tranparentnost finansija za sve članove Tima, biće obezbeđena za celokupno poslovanje Tima za Decu biće online i transparentno u najsitnije troškove. Svi članovi tima imaće uvid u sve transakcije koje budu prošle kroz namenski račun kreiran za BRC Fond Tima za decu.

Stručni odbor

Novcem rukovodi stručni nadzorni odbor koji se bira na dvogodišnjem mandatu, sastavljan od časnih ljudi, roditelja, naučnika i rekreatora. Njihov zadatak je izaberu i ocene programe.

Koordinatorka

Celokupna koordinacija budžetom Projekta, kao i kvalitetom i izvršavanjem aktivnosti od prikupljanja donacija do praćenja reailzacije aktivnosti za decu u rukama je Aleksandre Sretenović, koordinatorke projekta.

Na kojim se principima zasniva realizacija programa za mlade?

3 principa reailzacije programa

SRBIJA, NE SAMO BEOGRAD

INKLUZIJA, NE ELITIZAM

ŽIVOTNE VEŠTINE, NE SAMO SPORT

Koje efekte programi treba da izazove kod dece da bi bili prihvaćeni?

Da bi program bio uspešan, mora da ide dalje od trenažnih procedura. Ako gruvate decu da postaju šampioni, a zanemaraujete razvoj celokupne njihove ličnost, samopouzdanja, timskog duha... onda ne činite dobro.

FITNES DECE I MLADIH

Najvažnija komponenta jeste zdravlje i pravilan fizički razvoj dece

RAZVOJ KARAKTERA

Sticanje navike vežbanje, bavljenja sobom i svesnost o ličnom postignuću, nevezano za razlike svakog od nas

FER PLEJ

Fer plej i timski duh, u takmičenju, kroz razvoj empatije, granica i svesti o igri svih nas

Na kojima principima se zasnivaju programi i kako ih birate?

SRBIJA, NE SAMO BEOGRAD

Programi će biti realizovani u celoj Srbiji, ne samo u Beogradu. To je posebno važno zbog brojnih školica sporta u Beogradu, ali i manju mogućnosti u drugim gradovima i mestima Srbije.

INKLUZIJA, NE ELITIZAM

Svi realizovani programi radiće se na bazi inkluzivnog pristupa. Deca koja budu trenirala sa nama neće samo unaprediti fizičko zdravjle i kondiciju, nego će doću u kontakt sa mejnstrim grupama dece i mladih. 

ŽIVOTNE VEŠTINE, NE SAMO SPORT

Programi na bazi trčanja daju dorpinos učenju životnih veština dece i mladih: kao što su postavljanje ciljeva, razvoj samopouzdanja, veštine donošenja odluke, vršnjačkog koučingu, jeziku saosećanja i edukacijimo o pravilnoj ishrani i trčanju.

Da li postoje primeri programa koji će biti finansirani?

Finansirani će biti redovni programi (školice i slično) kao i veliki događaji (trke i slično).

Interesantni programi u Srbiji su:

 • Maturanti maratonci su projekat profesora fizičkog vaspitanja Zemunske gimnazije Saše Porubskog kojim se srednjoškolci spremaju da istrče polumaraton, a oni najaktivniji u završnim razredima i maraton.[/member]
 • Dečija trka u okviru Belgrade Business Run – U okviru programa ove trke organizuju se 3 trka: bebeća, za osnovce i srednjoškolce. Učešće u ovim trkama je besplatno za decu, a sva deca dobijaju brojeve, ručak i medalje.
 • Color Running KIDS trka za decu, najveselija trka u Srbiji i šire
 • [/team]

Primeri programa koje bismo voleli da vidimo:

 1. Nonprofit Girls Empowerment Program | GirlsOnTheRun.org
  girlsontherun.org
  Girls on the Run is a transformational learning program for 8 to 13 year-old girls. We teach life skills through dynamic, conversation-based lessons and running games. The program culminates with the girls being physically and emotionally prepared to complete a celebratory 5k running event. The goal of the program is to unleash confidence through accomplishment while establishing a lifetime appreciation of health and fitness.
 2. NYRR - Youth Jamborees
  http://www.nyrr.org/youth-and-schools/series-and-events/youth-jamborees
  These free one-day wellness events combine track and field events with a family health fair. Kids in grades K-12 are invited to enjoy activities including sprints, relays, long jump, and shot put.
 3. NYRR - Mighty Milers
  http://www.nyrr.org/youth-and-schools/mighty-milers
  This free youth running program gets kids moving during the school day. They earn rewards as they rack up the miles running with their classmates and teachers.
Kako da prijavim svoj program za finansiranje?

U toku marta-aprila-maja 2017, biće objavljen javni poziv za programe na sajtu Trčanje.rs.

Koje su dodatne aktivnosti koje će biti finansirane iz Fonda?

Pored treninga i trka za decu, Fond će finansirati sledeće aktivnosti:

 • Trening za nastavnike, vođe projekata i koordinatore programa za decu
 • Podsticaje za decu kako bi se ohrabrila da uzmu učešće u sportu (majice, patike i putovanja)
 • Podsticaje za nastavnike i profesore (posebno fizičkog vaspitanja) da trče sa decom

 

Imaš još pitanja? Slobodno nas pozovi!